De meningen over de Hemwegcentrale van Nuon lopen mijlenver uiteen.

De Amsterdamse kolencentrale is volgens Nuon 250 miljoen euro waard, maar desnoods wil het energiebedrijf de centrale wel in 2020 sluiten. Dat kost volgens Nuon zeker zo’n 55 miljoen euro.

Energiebedrijf Vandebron bood in een stuntactie eerst 1 miljoen euro voor de Nuon-centrale, maar meldde donderdag dat er vier andere partijen zijn (waaronder de gemeente Amsterdam, Triodos Bank en Stichting Doen) die samen 5 miljoen euro willen bieden voor de koop van de grond en de centrale.

Vandebron stelt dat het om een potentieel bod van zelfs 20 miljoen euro gaat. Mede-oprichter Matthijs Guichelaar licht desgevraagd toe tegenover Business Insider waar dat getal vandaan komt. “Ons belang is dat de vervuilende kolencentrale verdwijnt. We willen dus de grond en het gebouw kopen. Maar daarna moet het gebied herontwikkeld worden. Dat heeft ook een waarde waar een nieuwe koper voor moet betalen.”

Volgens Nuon kost de ontmanteling van de kolencentrale zo’n 15 miljoen euro. Denkt Vandebron zo’n bedrag te kunnen lenen om de overnameprijs te financieren, boven op de 5 miljoen euro die nu beschikbaar is? En is het idee dan om de ontmantelingskosten terug te verdienen bij doorverkoop aan een derde partij?

"Daar komt het wel op neer", zegt Guichelaar. "Al is die 15 miljoen euro voor de ontmantelingskosten erg hoog ingeschat van Nuon. Andere experts zeggen dat 5 tot 10 miljoen euro een veel realistischer bedrag is."

Nuon moet sociale lasten dragen, vindt Vandebron

Dan is er nog het bedrag van 40 miljoen euro voor afvloeiingsregelingen voor het personeel van de centrale (200 medewerkers) dat volgens Nuon nodig zou zijn. Bij een overname moet de kopende partij doorgaans opdraaien voor kosten die gepaard gaan met ontslagregelingen.

Maar Vandebron ziet dat anders. Als voorvechter van duurzame energie ziet Vandebron het als de verantwoordelijkheid van Nuon om te stoppen met de vervuilende kolencentrale.

"Er zijn ook schattingen die stellen dat de centrale eigenlijk niets waard is. De stroomprijs hoeft maar een beetje te zakken om de centrale verliesgevend te maken", aldus Guichelaar. "Wij vinden het redelijk dat Nuon voor een fors deel van de sociale kosten opdraait bij sluiting."

Daarmee blijft er een gapend gat liggen tussen de visie van Nuon en die van Vandebron en partners.

Tony's Chocolonely: 30 tot 50 miljoen euro voor chocoladefabriek

Maar stel nu dat het Vandebron lukt om het gebouw en de grond te kopen. Dan moet er een nieuwe bestemming komen. Chocoladebedrijf Tony's Chocolonely gaf op 27 maart aan zich bij het initiatief van Vandebron aan te sluiten en ook "één miljoen euro op tafel  te willen leggen".

Dat blijkt inmiddels anders te liggen. Volgens Guichelaar zit Tony's Chocolonely niet bij de club die de grond en het centralegebouw zou kopen, om de boel daarna door te verkopen voor een nieuwe bestemming. "De chocoladefabriek is één van de opties voor herbestemming. Maar het gebied zou ook bestemd kunnen worden voor herontwikkeling met woningen."

Woordvoerder Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely bevestigt dat het chocoladebedrijf pas in "fase 2" in beeld zou komen. Maar noemt daar wel een fors bedrag bij.

"Wij denken aan een bedrag van 30 tot 50 miljoen euro voor het neerzetten van een chocoladefabriek. Die zou 25 tot 30 miljoen repen per jaar produceren. Daar ligt een serieus plan voor, inclusief een opzet om in Amsterdam 300 duizend tot 500 duizend bezoekers per jaar te trekken voor bezichtiging. Dan moet je natuurlijk voor een groot deel aan toeristen denken."

Volgens Beltman is er contact geweest met banken en private investeerders over het plan voor de chocoladefabriek. Hij is dan ook vol vertrouwen over fase 2, mocht het Vandebron en partners lukken om de Hemcentrale in bezit te krijgen: "Het moet gek lopen willen wij dan niet de koper zijn."

LEES OOK: Energiestartup Vandebron is zo succesvol dat Nuon schaamteloos het concept kopieert